Amalia Elena Bînă: Cum este privită poezia de către un poet? — @belleartmovement

Amalia Elena Bînă: Cum este privită poezia de către un poet? — @belleartmovement

Articol îngrijit de Teodora Anghel

https://www.instagram.com/belleartmovement/

Vremurile se schimbă cu o viteză mult prea mare, iar interesele tinerilor nu sunt aceleași ca acum 100 de ani, însă, avem o plăcere nevinovată, ce poate să fie catalogată drept „învechită” de unii cârcotași. Poezia. Această lume minunată nu cunoaște limitele temporale, iar prin intermediul ei, de-a lungul sutelor de ani, oamenii au reușit să își exprime sentimentele, acestea fiind păstrate cu sfințenie de urmașii lor. 

Pentru a înțelege mai bine ce se află în gândurile unui poet contemporan, i-am adresat câteva întrebări tinerei Amalia Elena Bînă. Aceasta își dedică tot timpul poeziei și a reușit să strângă o comunitate restrânsă de iubitori ai acestui gen pe Instagram. Poeziile pe care Amalia le postează pe această platformă ajung rapid în sufletul fiecărui cititor. 

1. Când ai început sa scrii poezii?

Tind să cred că încă de mică m-a pasionat poezia. Prin gimnaziu, scriam aproape zilnic versuri, pe care i le dedicam mamei mele. Le-a păstrat. Sunt câteva carnețele uzate, pe care le citesc și acum cu drag de fiecare dată când merg acasă.  Am început să îmi dăruiesc mare parte din timp poeziei in urmă cu doi, trei ani, însă pe atunci îmi lipsea curajul de a le împărtăși și cu alte persoane.

2. Ce te inspiră?

Ce mă inspiră? Nu am ajuns să mă cunosc foarte bine, dar sunt sigură de emoțiile predominante din mine, iubirea și teama. Ele îmi hrănesc arta. Puțin clișeic, știu… 

Înainte, refuzam să accept că scriu despre ceea ce simt, refuzam să cred că poate scriu despre același om de aproape 3 ani. 

Nu este vorba nici despre conștientizare, nici despre resemnare. Este vorba despre artă. Dacă nu m-aș întoarce în trecut în momentul în care scriu, nu aș mai putea să mă declar mulțumită de creațiile mele.

3. În ce constă procesul de creație a unei poezii?

Nu sunt convinsă că este un proces de creare al poeziilor, însă eu înainte de a începe să scriu, îmi aprind o țigară, torn un pahar cu vin, pe fundal am genul acela de playlist, care te va convinge că ai decepții, indiferent de cât de frumoasă a fost ziua ta, și încep să îmi induc stări. 

Uneori mă gândesc că sunt tristă, iar apoi mă gândesc că poate așa trebuie sa fiu. 

Este o tristețe frumoasă.

4. Ce înseamnă pentru tine poezia?

Pentru mine poezia este totul. Spun asta pentru că sunt de părere ca noi trăim artă.  

 Respirăm poezie în fiecare moment, doar că nu suntem conștienți de asta. Totodată, atâta timp cât trăiesc prin arta mea, nu o să mor niciodată. Totul ține de perspectivă, iar eu simt că asta trebuie să fac.

5. Dacă nu ar exista acest  mod de a te exprima, ce ai face?

Nu m-am întrebat niciodată ce aș face dacă nu ar exista acest mod de exprimare. Cu siguranță mi-aș dărui în continuare timpul și sentimentele artei. Aș putea să pictez, sau poate aș putea să inventez eu un alt mod de exprimare. Oricum, lipsită de poezie, cred că viața mea ar fi seacă.

6. Care este poezia ta preferată din toate cele pe care le-ai scris?

Din ceea ce am creat până acum, am doua poezii care îmi plac foarte mult: “Ninsori de august” și “Tu nu m-ai”.

Tu nu m-ai

Prin nopțile de insomnie,

Teamă mi-era să pierd secunde.

Te-aș fi purtat prin veșnicie,

Te-aș fi ascuns pe nu știu unde…

N-am fost căminul tău, străine,

Dar mi-erai drag și nu știai

Că te păstram profund în mine,

Și te voiam, dar tu nu m-ai.

Ninsori de august

Vara a trecut, dar tu nu îmi treci,

Te-aș tăia din vene, din mine te-aș rupe.

Obrajii-mi sunt ninși, și coastele reci,

Azi e decembrie cu gheată în tâmple.

Mă răscolește dorul, și încă mai fierb,

Totuși, din august zăpezi m-au pătruns.

Vara a trecut, și încă mă-ntreb

De ce nu ți-am fost doar eu de ajuns?

7. Cum îți imaginezi cursul drumului tău în viitor? Te vezi scriind poezii în fiecare perioadă a vieții tale?

Mi-aș dori ca poeziile mele să aibă succes. Vreau ca în arta mea să se regăsească un număr considerabil de persoane, îmi doresc să fie cunoscută, simțită, să fie respirată. 

Cursul drumului meu în viață, pentru a realiza aceste obiective, cu siguranță va fi unul dificil. Totodată, sunt realistă, știu cât timp trebuie dăruit pentru un astfel de vis și îmi asum. 

Totuși, ce nu merită sacrificat pentru artă? 

Mă văd scriind până la finalul vieții mele.

8. Ce le-ai spune celor ce și-ar dori să înceapă să scrie? Merită acest drum?

Trebuie să crezi în ceea ce scrii. 

  În primul rând, aș vrea să le spun celor care și-ar dori să scrie, să nu se lase descurajați de părerile altor persoane. Să nu vă fie teamă să creați, să nu vă fie teamă să vă expuneți arta în fața altor persoane.

Chiar dacă ești talentat, scrisul necesită multă muncă, mult exercițiu și timp. Necesită multe emoții, multe călătorii prin trecut, care ar putea să vă răscolească, dar tocmai asta este frumos. Nu vă asociați mereu cu ceea ce scrieți, nu trăiți în trecut, dar bucura-ti-vă că puteți face artă datorită experiențelor de demult. 

Asuma-ți-vă sentimentele prin artă! 

Trăiți-vă poezia!

Amalia ONLINE:

Instagram: https://www.instagram.com/amaliademons/

Pe noi ne găsiți aici:

https://www.instagram.com/belleartmovement/

https://www.facebook.com/belleartmovement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish