Arta se transformă. Unde se îndreaptă arta? (NFT-uri, Blockchain, Tokens) — @belleartmovement

Arta se transformă. Unde se îndreaptă arta? (NFT-uri, Blockchain, Tokens) — @belleartmovement

de Cornel Side

Arta se transformă. Unde îndreaptă arta? (NFT-uri, Blockchain, Tokens)

Încă din cele mai vechi timpuri ne-am lăsat mirați de frumos. Diferitele perioade care au marcat structura istoriei și cronologia faptică au lăsat în urmă multă savoare poetică și creativitate din abundență. Odată cu apariția tehnologiei la nivel interuman arta a căpătat noi forme. 

La începuturi, în plină expansiune a internetului, anii 2000, nu se punea atât de mult accent pe experiența consumatorului pentru că nici nu se dorea chestiunea asta. Tehnologia era cea mai importantă și procesele din spate, și mai puțin design-ul și culorilor. De aceea avem acele interfețe gri, și pictograme albastre ale directoarelor cu niște linii colorate stânga jos, în bară, care ne sugerează logoul Microsoft. Cu toate că, încă din anii 1970 singurul care a înțeles că prin simplitate, culori și experiența consumatorului poți face ca masele să adere și să înțeleagă tehnologia pe care o creezi. Într-adevăr, cei pasionați de tehnologie și procese sunt mulțumiți cu petele de gri care în esență nu spun nimic, și sunt mai puțin pasionați de culori, impact cognitiv și feedback. 

Așa ajungem la arta digitală. După multă vreme în care doar marile opere de artă erau cu adevărat valoroase, astăzi intră în joc mai serios ca niciodată arta digitală. Digitalizarea proceselor, modurilor de consum, a experiențelor, a învățatului și a trăitului, în genere, zi de zi ne-a adus astăzi în față noi oportunități și idei. Dacă până deunăzi puteai investi în arta tradițională ce trebuie stocată undeva (Muzee, Case de Valori sau Imobile) precum tablourile sau obiectele de colecție, internetul împreună cu fenomenul digitalizării vine cu ceva nou cu ajutorul unei noi tehnologii — Blockchain. 

Internetul în anii 2000 a schimbat în totalitate felul în care oamenii consumau lucruri, împărtășeau idei sau își întâlneau iubitele/iubiții. Acum, trăim același lucru prin prisma noii tehnologii Blockchain. Dar ce legătură are blockchain cu arta digitală? Are o legătură foarte strânsă deoarece acest sistem blockchain te ajută pe tine cumpărător de artă digitală să nu pierzi obiectul non-fungibil digital achiziționat, te păzește de posibilii hackeri și bineînțeles odata achiziționat token-ul digital e al tău pentru totdeauna, asta dacă nu decizi să îl vinzi. 

Și îmi dau seamă că până acum am folosit cuvinte pe care e posibil să nu le cunoști – Blockchain, token și urmează NFT. Le voi lua pe rând, astfel încât să reușești să îți faci o idee despre aceste noțiuni. 

Blockchain este un sistem de înregistrare a informațiilor (un registru digital) într-un mod care face dificilă sau imposibilă schimbarea, piratarea sau trișarea sistemului. Practic, blockchain este registrul digital al tranzacțiilor dintre sistemele informatice. 

Token. Token-urile se folosesc atunci când există plăți între părți care acceptă să utilizeze token-ul drept monedă. Tot token-urile pot fi reprezentate de proprietatea activelor digitale precum NFT-urile. 

Și aici e partea cea mai interesantă. Am ajuns ușor, ușor la NFT-uri. Din engleză, Non-Fungible Token reprezintă un activ digital în sistemul blockchain (vezi mai sus) cu un cod unic de identificare, precum CNP-ul tău, ce se disting unele de altele. Și ce treabă au NFT-urile cu Arta Digitală? 

Apariția NFT-urilor a adus la pachet posibilitatea de a crea noi piețe și metode de investiții. Acestea sunt mult mai sigure deoarece funcționează într-un sistem informatic ce stochează informația așa cum este ea (în cazul unui Asset Digital: modelul, pictura și grafica nu pot fi modificate în niciun fel) și nu poate fi revizuită sau schimbată. 

 În prezent, cele mai valoroase NFT-uri sunt proiectele de artă digitală, cardurile cu sportivi și cardurile cu Pokemon. O să las mai jos câteva exemple: 

sursa: google imagini

 În România cântăreți ce vor lansa piese sub formă de NFT-uri avem deja, unul dintre aceștia fiind Delia. Artista de muzică pop, cunoscută din diferite emisiuni de televiziune și piese mainstream urmează să își lanseze piesa „Racheta” și sub formă de NFT. Asta va reprezenta faptul că, NFT-ul ei va fi în cantități limitate, iar valoarea acestora poate crește odată cu trecerea timpului, la fel cum se întâmplă și cu tablourile sau operele de colecție. 

În final, această tehnologie nu trebuie să ne sperie, ci să ne ajute să înțelegem că obiectele de artă valoroase vor fi din ce în ce mai accesibile și competitive prin prisma activelor digitale. Eu cred că această nouă metodă de cumpărare și stocarea a artei va fi un pas înainte atât pentru arta clasică cât și cea digitală, care pe zi ce trece ne îmbunătățește calitatea vieții. 

Belle Art Movement Online:

Instagram: https://www.instagram.com/belleartmovement/

Facebook: https://www.facebook.com/belleartmovement

TikTok: https://www.tiktok.com/@belleartmovement?lang=ro

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish