Bogdan Boantă: La ce vârstă a început să danseze? — @belleartmovement

Bogdan Boantă: La ce vârstă a început să danseze? — @belleartmovement

Editorial îngrijit de Alina Simu

Editorial Bogdan Boantă

https://www.instagram.com/belleartmovement/

Dansul este una dintre acele arte pe care toți o practicăm, unii mai serios, unii doar ca un mod de destindere. Ca  rice altă artă, dansul ne face să simțim, atunci când este făcut cum trebuie, pasiune, tristețe, fericire, emoție. Pentru reușirea stârnirii acestor emoții trebuie să vorbim cu un profesionist, și anume Bogdan Boantă, pentru care dansul nu mai este doar o pasiune, ci un stil de viață. Bogdan Boantă este un nume cunoscut în acest domeniu, având și o școală de dans Cobo Dance Center alături de partenera sa, Andra Gheorghe, zisă și Cocuța. În acest interviu Bogdan ne-a dezvăluit cu căldură câteva experiențe personale din jurul acestei arte care i-a dictat viața. 

https://www.instagram.com/bogdanboanta/

1. Care a fost prima întâlnire importantă cu dansul?

„Prima întâlnire cu dansul a fost și cea mai importantă. 
Eram în clasa a IV-a, în pauză, la școală și tocmai se sunase de intrare la ore, când am observat că toți copiii aveau ceva în mână. Am întrebat un coleg ce e aia și nu a știut sa îmi spună ce e dar mi-a arătat o doamna cu o punga in mâna din curtea școlii. Am alergat repede la ea și i-am cerut și eu ce primiseră ceilalți copii. Doamna mi-a zâmbit, dându-mi o floricică de hârtie pe care am pus-o bine, fără sa ma uit la ea. 

Când am ajuns acasă, am scos floricica de hârtie (ulterior am aflat că era de fapt un origami) și când am deschis-o, avea inscripționat pe fiecare petală diferite stiluri de dans. Mi s-a părut ceva wow și m-am îndrăgostit pe loc de ideea de dans și mi-am pus părinții să sune la numărul afișat deoarece doream să mă înscriu. Și de aici, totul și-a luat cursul. Așa că, pot spune că aceasta a fost prima întâlnire oficială cu dansul.”

2. Spune-ne despre câteva amintiri de la începutul drumului tău.

„Am început să dansez la vârsta de 10 ani. Am studiat dansul sportiv. Era foarte greu pentru că la vreme aceea nu se știau atât de multe despre dans și era considerat mai mult un sport de fete, drept pentru care eram și foarte puțini băieți, iar ca fiecare fată să poată repeta/dansa cu un partener, fiecare băiat avea cel puțin trei partenere, și așa am început sa merg și la concursuri, concurând cu trei partenere la categorii de vârstă diferite (unele fetele erau mai mari, altele mai mici). Îmi amintesc că primul concurs a fost la Târgu Mureș, eu fiind din Cluj, și am obținut cel mai bun rezultat dintre toți dansatorii clubului nostru. Asta m-a motivat și mai tare pentru că mi-a plăcut tot timpul să fiu printre cei mai buni, indiferent ce făceam. 

După acest concurs, au urmat altele și ușor ușor am rămas cu o singură parteneră, alături de care obținusem cele mai bune rezultate, rămânând parteneri timp de 10 ani.”  

3. Referindu-ne la România, consideri că dansul este la fel de promovat cum sunt alte arte? Crezi că tinerii sunt încurajați să încerce sau să continue acest traseu artistic?

„Cred că în ultimii ani, odată cu emisiunea Dansez Pentru Tine, dansul a început să fie privit cu alți ochi, tot mai mulți copii și tineri își doresc să facă dans, să învețe etc. Au apărut foarte multe școli de dans, multe competiții și oamenii au din ce în ce mai multă apreciere pentru această artă. Cu toate acestea, din păcate, foarte mulți oameni talentați renunță la dans pentru că pentru a face performanță este nevoie de sacrificii, compromisuri, un anumit stil de viață și de ce nu, chiar să fii îndrăgostit de dans. Și nu toată lumea e îndrăgostită de dans. 

Cred că dansatorii ar putea fi apreciați mai mult pentru că este foarte greu să faci performanță în dans. Dansul nu înseamnă distracție și să “dai din fund ca la discotecă”, așa cum privesc din afară mințile înguste. 

Cu toate acestea, da, dansul este din ce in ce mai căutat și îndrăgit!” 

4. Au existat momente în care ai vrut să renunți? Cum ai reușit să te ridici înapoi?

„Cred că au fost mai multe momente în care am vrut să renunț la dans, iar cel care îmi este cel mai bine întipărit în minte este momentul în care am fost nevoit să mă mut la Bucuresti pentru a-mi urma pasiunea și am intrat în Baletul emisiunii Dansez Pentru Tine.  Da, eram extraordinar de bucuros, de încântat, de fericit, însă era extrem de greu. Nivelul era foarte ridicat, timpul era scurt și trebuia să mă ridic la acel standard, asteptările erau mari, totul mi se părea foarte dificil. Eu venind dintr-un background de dans sportiv, am fost nevoit să învăt alte stiluri de dans, complet diferite, a fost nevoie să îmi modific postura (eu stăteam foarte drept de spate de la dansul sportiv si nu puteam/știam să mă relaxez), să învăț să număr altfel muzica față de cum știam eu, să învăț niște lucruri care îmi erau total străine până în acel moment. Și atunci, oricât de bucuros eram că îmi trăiam visul, m-am gândit să renunț pentru că era extrem de greu și NOU totul! Țin minte că veneam de la Buftea atât de obosit că mă țineam de balustradă la metrou să urc scările pentru că efectiv nu mai eram în stare să le urc fără sprijin. 

Însă, mi-a plăcut atât de mult ceea ce făceam, încât asta a contat mai mult decât orice. Și am continuat să mănânc dans pe pâine și acum, privind în urmă, mă bucur că am rămas în aceată zonă a dansului.” 

5. Ce reprezintă dansul pentru tine?

„O sa răspund prin motto-ul școlii noastre de dans, COBO DANCE CENTER, școala pe care am înființat-o împreună cu Cocuța. Și sună cam așa: We call it living!” 

6. Dacă nu ar fi existat dansul, ce crezi că ai fi făcut cu viața ta?

„Păi, mama încă își mai dorește să devin avocat sau chiar doctor, iar bunica încă mai visează să devin prim-ministru! Dar, dacă dansul nu ar fi existat, mi-ar fi plăcut sa il inventez eu.”

Bogdan pe Instagram: https://www.instagram.com/bogdanboanta/?hl=ro

Cobo Dance Center: https://cobodancecenter.ro/

Cocuța pe Instagram: https://www.instagram.com/cocutag/?hl=ro

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish