Care e drumul regizorului contemporan? Raluca Netca — @belleartmovement

Care e drumul regizorului contemporan? Raluca Netca — @belleartmovement

editorial îngrijit de Alina Simu

Drumul regizorului contemporan într-o industrie în continuă dezvoltare

https://www.instagram.com/belleartmovement/

Cu siguranță ai remarcat că unele videoclipuri rămân cu tine mai mult decât altele, iar altele rămân tatuate în inimă. Sunetul a fost (și va fi) întotdeauna de o mie de ori mai bun când e împreunat cu imaginea. Asta încearcă să facă și Raluca Netca, punându-și sufletul în tot ceea ce regizează. De la Killa Fonic la Nane, Raluca nu se opreșește și e în permanentă căutare de aventură în ceea ce privește depășirea limitelor. Numele proiectului ei #bmabid (buy my art before I die) este un concept după care ar trebui să se orienteze toți iubitorii de artă. Să ne susținem contemporanii, căci ei vor deveni modelele pentru viitorii artiști!    

1. Am observat că îți place să călătorești, crezi că acest lucru îți sporește creativitatea? Cât de important crezi că e pentru un artist explorarea lumii? 

„Da! Ador să călătoresc! Consider că mă ajută mult în dezvoltarea mea, mă face mai curioasă, mai atentă la detalii, mă scoate din zona de confort și mă inspiră. În fiecare călătorie pe care o fac am ocazia să întâlnesc oameni noi, cu mentalități diferite, cu un background cultural diferit de al meu, iar asta mă ajută să pătrund mai în profunzime existența mea și să am perspective noi despre viață. Fiecare călătorie mai schimbă ceva din ADN-ul meu, mă ajută să scap de ideile preconcepute și de prejudecăți și cred că mă face un om mai bun. Deci da, pentru mine ca artist e o parte importantă din viața mea. Plus că acum am cel puțin un prieten în fiecare colț al lumii, iar asta mă face foarte fericită!”

2. Care este videoclipul tău preferat din toate timpurile? Ce anume ți-a atras atenția la el? Dar din cele regizate de tine? 

„Ufff… vezi? Aici mă pui în dificultate. Nu aș putea să spun că am un videoclip preferat, dar pot să fac un top al videoclipurilor care m-au determinat în alegerea de a fi regizor. Pe primul loc e un videoclip al lui Kristof Brandl (cu care am și avut norocul să lucrez la o reclamă, pe vremea în care eram model/dansatoare). Videoclipul se numește Charlotte Cardin — The kids. Trebuie văzut deoarece cuvintele sunt de prisos. Tot de la Kristof Brandl si Charlotte Cardin — Like it doesn’t hurt. E minunat cum poate să transpună în imagini niște sentimente atât de puternice.

Într-o notă mai happy, un alt clip care a avut un impact asupra mea este Dan Balan — Funny Love, în regia lui Alan Badoev, care e genial. Tot ce face e genial. Estetica lui e out of this world. Aș putea să fac o listă imensă, dar o să închei cu un videoclip care mi-a marcat copilăria The Rolling Stones – Like a Rolling Stone, al lui Michel Gondry. GE-NI-AL.

În ceea ce privește videoclipurile pe care le-am făcut eu, nu aș putea vreodată să aleg, pentru că am lăsat ceva din mine în fiecare dintre ele. Le iubesc pe toate… sunt copiii mei aruncați în lume… Nu serios, ca părinte nu poți să-ți alegi un copil preferat, nu?” 

3. Cât de importantă este personalitatea unui artist după părerea ta?

„Cea mai importantă, din perspectiva mea… Atunci când lucrez cu un artist, dacă timpul îmi permite, îmi place să discut random things cu el, să mă apropi, atât cât îmi e permis, ca să îl pot înțelege mai bine. 

În procesul de creare al unui concept pentru videoclip, e super important să scot în evidență atuurile pe care artistul le are, să îl fac să se simtă confortabil și fără inhibiții. Să îi creez un safe place. Pentru că ceea ce facem acolo o să fie văzut de întreaga lume, iar în fața camerei, nu prea poți să minți. E important să te simți bine cu tine!”

4. De unde a plecat ideea #bmabid și ce înseamnă mai exact? Cu cine lucrezi în cadrul acestui proiect? 

„E super funny subiectul acesta. La început toată lumea ne stâlcea numele. Cred că încă pot să mai găsesc clipuri în care, la credits, numele nostru nu e scris corect.

#bmabid este o abreviere de la buy my art before I die și a plecat de la ideea că singurul lucru sigur în viață e moartea, și de la faptul că mulți artiști geniali au fost apreciați abia post mortem. E un fel de act de rebeliune… sper să fim apreciați cât încă suntem în viață. 

În cadrul proiectului lucrez alături de Alex Chitu care e DoP, editor, colorist și future 3D artist (e in the making) #bmabid, deci o parte importantă în ceea ce privește felul în care produsul nostru final prinde viață. 

Fun fact: e și logodnicul meu.” 

5. Crezi că lucrul în echipă poate crea mai multă valoare și cum anume? 

„Când am început să lucrez în industrie trăiam cu impresia că singurul om responsabil de felul în care arată un clip este regizorul. O mare minciună. 

Cu timpul mi-am dat seama, lucrând cu oameni mai vechi și mai experimentați în domeniu (DoP, 1st Ac, 1st Ad , producători, gafferi & so on) că team work makes the dream work. E super adevărat! E munca unei întregi echipe și fiecare om implicat în proiect e ca o piesă de puzzle. Când toată lumea e fericită și își face treaba, scoți un puzzle minunat!”

6. Ce simți când lucrezi cu artiști foarte cunoscuți din România precum Nane, Killa Fonic? Crezi că sunt diferite cerințele artiștilor din România față de cerințele artiștilor din străinătate? 

„Mă bucur foarte tare că am șansa să lucrez cu artiști pe care îi ascultam în adolescență. Mă bucură și mai tare faptul că au încredere în viziunea mea, că mă inspiră și că îmi oferă un mediu favorabil pentru a-mi pune în aplicare ideile pe care le am.

Mă consider super norocoasă că am ocazia să visez ceva noaptea, să scriu un scenariu și să văd cum se materializează. E ca o super putere și sunt recunoscătoare pentru asta!

La cea de-a doua întrebare nu prea am cum să-ți răspund. Nu am avut încă circumstanța în care să lucrez cu artiști din străinătate, însă sper să o fac în viitorul apropiat.” 

7. Ne urmăresc foarte mulți tineri. Ce le puteți transmite (tu și Alex) celor la început de drum?

Dream BIG! Oricât de clișeic sună, atunci când nu îți impui limite, posibilitățile sunt infinite. Atâta timp cât muncești, ești autodidact și ești dedicat visului tău, toate șansele sunt în favoarea ta. 

Mă simt ca o pagină de pinterest cu quotes, așa că o să mă opresc aici.

Mulțumesc frumos pentru interesul vostru în ceea ce ne privește!”

O poți găsi aici pe Raluca și logodnicul ei: https://www.instagram.com/ralucanietk/?hl=ro / https://www.instagram.com/alexchitu/

#bmabid https://bmabid.com/

Belle Art Movement pe Instagram: https://www.instagram.com/belleartmovement/

Belle Art Movement pe Facebook: https://www.facebook.com/belleartmovement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish