Cinematografie în sala de clasă — @belleartmovement

Cinematografie în sala de clasă — @belleartmovement

by Beatrice Corduneanu

IG: https://www.instagram.com/belleartmovement/

Având în vedere toate progresele tehnologice din ultima perioadă, poate că și domeniul educațional are nevoie de implementarea unor noi metode, mai interactive care să stârnească interesul și curiozitatea elevilor. Filmele pot fi un bun instrument didactic pentru generațiile viitoare. Cinematografia are o magie aparte, punând în scenă evenimente cu multă încărcătură emoțională, care să-i capteze mai ușor pe elevi. Nu numai că filmele sunt un mod plăcut de învățare, ci facilitează și reținerea mai rapidă a anumitor concepte.

Vizionarea filmelor are impact și asupra dezvoltării gândirii critice, îmi amintesc că la ora de română în liceu, domnul diriginte ne punea ocazional filme, despre care trebuia să facem un eseu în care atingem anumite puncte, am descoperit apoi că acest exercițiu a fost foarte util pentru mine și m-a ajutat să-mi argumentez mai bine opiniile.

Chiar și în mediul universitar, utilizarea filmelor poate reprezenta o bună alternativă de prezentare a unor cunoștințe, aș zice că este destul de des utilizată, cel puțin în facultatea în care studiez eu. Deseori ni se dau anumite filmulețe pe care să le vizionăm, iar pe baza lor putem porni o discuție. De asemenea, pentru un proiect despre motivație, am ales să analizat personajul principal din filmul „Nightcrawler”, în funcție de stadiul de nevoie în care se află în piramida lui Maslow. Filmele pot reprezenta materiale excelente de analiză în cadrul cercetărilor științifice.

Conceptele ilustrate prin arta cinematografică sunt mai ușor de procesat și se întipăresc în memorie ca referință. O prietenă care face studiile în Lituania la „Facultatea de Comunicare, media și jurnalism” mi-a povestit despre aplicabilitatea filmelor ca metodă didactică în cadrul universității ei:

„Avem foarte mulți profesori care folosesc filme pentru a ne explica diferite concepte. Recent am avut o lucrare pe filmul „My Big Fat Greek Wedding” în care a trebuit să găsesc concepte ale comunicării interpersonale pe anumite scene din film, la alegere. Mi s-a părut o idee faină.

În majoritatea cursurilor pe care le am profesorii folosesc atât scene din film, cât și video-uri scurte prin care ne prezintă informațiile într-un mod cât mai ușor de înțeles. În urmă cu câteva săptămâni am avut un curs în care ne vorbeau despre cum să călătorești cât mai sigur. Ne-au prezentat așa multe informații, iți dai seama ca îți intrau pe o ureche și îți ieseau pe cealalta, dar la fiecare detalii mai greu de reținut, profesorii plusau cu un video, o animație grafică, sau chiar și cu un cântec în care se reaminteau multe din lucrurile vorbite. ”

Așadar, vizualizarea filmelor nu este doar o activitatea pentru relaxare, ci poate fi o metodă de calitate pentru dobândirea mai multe informații cu aplicabilitate practică. O să închei, bineînțeles, cu un citat, „Cinematography is infinite in its possibilities… much more so than music or language.”

Beatrice on IG: https://www.instagram.com/beatricecorduneanu/

Text preluat de pe site-ul: https://corduneanubeatrice.wixsite.com/mysite

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish