De ce lumea are nevoie de arta mea? EP. 1 — @belleartmovement

De ce lumea are nevoie de arta mea? EP. 1 — @belleartmovement

by Simona Iordache

ártă sf Pl: ~te / lat ars, artis]  Activitate care folosește mijloace de exprimare specifice pentru a produce valori estetice.  

arte s. f.-   [ it]

art n.m. [ fr]

Mereu m-au fascinat cuvintele care au sunet asemănător în limbi diferite. Le privesc ca pe un fir invizibil ce leagă oamenii. Deoarece dacă un cuvânt are aceeași origine pentru popoare diferite, cu siguranță firul poveștii acelor oameni s-a împletit la un moment dat. Odată am citit că termenul mamă, sună asemănător pentru aproape toți pământenii. În aproape orice limbă cuvântul mamă conține sunetul ma sau mo.Mi-ar fi plăcut ca acest lucru să fie valabil și pentru cuvântul artă. Pentru că și arta și mama dau naștere. Îmi place să cred că lumea va avea nevoie de arta mea pentru ca eu să pot da naștere unor emoții, unor povești de dragoste, unor lacrimi, unor stări de bucurie sau de tristețe.Pentru că toate acestea te fac să te simți în viața și să vrei să mai rămâi.

Provin dintr-o familie simplă. Tatăl meu este sudor, mama mea croitoreasă, bunica mea este analfabetă. Arta a fost salvarea mea. La vârsta de doisprezece ani părinții mei au decis să ne mutăm în Italia. Acolo l-am cunoscut pe fostul meu profesor de istoria artei, Simone, care mi-a deschis ușa către această lume. Deși au trecut foarte mulți ani, îmi amintesc în detaliu pasiunea cu care descria picturile, modul în care vocea lui celebra umbrele, culorile, expresia personajelor.

Întâmplarea care avea să mă schimbe a fost o excursie pe care domnul profesor Simone a organizat-o în Florența. Cel mai important moment a fost acela în care am intrat în muzeul Galeria Academiei. Acolo am preferat să mă distanțez de grupul cu care eram, astfel încât să analizez singură operele. La un moment dat m-am rătăcit prin muzeu, așadar am început să-mi caut ușor speriată colegii. Astfel am nimerit într-un salon, iar în spatele meu se afla opera lui Mighelangelo-David. Când mi-am întors chipul spre ea și am întalnit privirea lui David, am început să plâng. Atunci am înțeles că cele mai mari emoții imi vor fi dăruite de către artă. Mai târziu am înțeles că arta este un privilegiu. Există mii de oameni pe acest pământ care ar putea trece pe langă David fără a simți fiori. Poate că unii dintre ei au nevoie de o ușă care să le fie deschisă spre acestă lume, așa cum ușa mea a fost deschisă de Simone. Poate că unii dintre ei au nevoie de un element declanșator care să îi cutremure și să îi apropie de lumea  artei. Asta îmi propun să fac prin arta mea. Cred că oamenii au nevoie de arta mea pentru a învăța să vadă frumosul acolo unde nu știau că există, așa cum eu acum, trecând pragul unui muzeu, nu mai reușesc să văd o simplă bucată de marmură sau simple culori pe pânză ci fiori și emoție care conduc spre o altă lume.

IG: https://www.instagram.com/belleartmovement/

IG: https://www.instagram.com/simona.christina/

T-shirts: https://bit.ly/BAM-tshirts

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish