De ce Vogue? — @belleartmovement

De ce Vogue? — @belleartmovement

Da, mă reîntorc la scris. Lăsând orice fel de reclamă deoparte, astăzi este vorba numai și numai despre scris și convingeri. Nu am mai făcut-o de ceva vreme, dar astăzi ne întâlnim să povestim. Va fi o discuție antrenantă despre sentimente, evoluție și progres, și, spre final, un pic de VOGUE. 

Fiind primul meu articol de pe platforma youarebelleart.com, platformă în care mi-am pus toată speranța și suflul în ultima perioadă, m-am gândit să împărtășesc cu voi puțin din motivațiile mele și din ceea ce mă face să merg mai departe.  Știm cu toții că, în momente ca acestea, e important să știi cum să-ți păstrezi echilibrul și concentrarea/motivația în drumul ce duce spre finele proiectelor tale. 

De multe ori am simțit nevoia să mă exprim în scris, dar sub o formă digitală. Să tastez la înfinit, fără oprire, despre orice – sentimente, cultură, stil de viață – toate astea într-un mod transparent și accesibil către omul de acasă. Astfel, prima mea poveste de dragoste a fost publicată pe blogul meu, loc în care postam tot ce simțeam, fără să-mi pese de nimeni și nimic. Nu reușeam, însă, să trec la pasul următor: viața reală. Eram la liceu și cumva nu eram pregătit să dedic atât de mult timp unei relații. În plus, la vremea aceea, mi se părea cool să suferi din dragoste. La un moment dat, am spus că voi scrie o miniserie despre relația mea neîmpărtășită, nerenunțând la acel gând nici până în ziua de azi. Este pe drum.

Mai mult decât atât, motivația de a crea proiecte, momente și stări memorabile este ceva ce ține de propriile-mi gene. Absolvent al Școlii de Artă din București, am reușit să-mi șlefuiesc simțurile legate de estetic, gusturile, iar astăzi, mai mult ca niciodată, sunt dispus să le împărtășesc cu toată lumea. Acest lucru fiind nou chiar și pentru mine.

Cât despre planul pornirii și al motivației, am înțeles cu timpul că e nevoie de răbdare, de momente de răscruce și de impas pentru a evolua. Dar satisfacția rezultatelor pornite din creație este nemărginită și înfloritoare atunci când proiectele tale prind viață, și, eventual,  apare acea dorință de autoafirmare pe termen lung. Așa că, dacă ai o idee pe care vrei să ți-o expui, începe astăzi, pentru a te bucura mâine. Poate suna ireal, dar e purul adevăr. Am simțit-o pe propria-mi piele. 

Iar acum, un pic de Vogue. Fiind un împătimit al revistelor de modă și un urmăritor anonim ce-și exprimă părerea despre modă, bun-gust și cultură la el în cameră, între patru pereți, am început să caut mai mult. La început, eram copleșit de informație, de noutatea nișei culturale pe care abia o născocisem. Nu știam ce-mi place, ce nu-mi place, însă știam că îmi doresc un loc unde să scriu și unde să aibă cel puțin atâta relevanță scrisul meu, precum cel de pe Vogue. Industria de astăzi. Se învârt o mulțime de bani în jurul acestui brand și foarte mulți scriitori tânjesc după un articol publicat de Vogue. 

Vogue? Modă dusă la extrem, reviste, buticuri, culori și perspectivă. Câteva cuvinte prețioase în industrie. Nu sunt vreun megaloman al hainelor sau al fashionului, dar urmăresc tot ce apare și tot ce mișcă la Paris, Milano, New York și Tokyo în contextul creației. Privesc în detaliu orice amănunt, încercând să înțeleg din ce în ce mai bine cultura lor, prins și de gândul că într-o zi voi putea fi, la rândul meu, prezent la unele dintre aceste remarcabile spectacole. 

Momentan, nu există o piață de desfacere în România pentru o revistă precum Vogue, însă este în plină dezvoltare, datorită tehnologiei și cunoașterii. Mi-aș dori să putem aduce chiar noi conceptul Vogue în România. 

Istoricul revistei este unul foarte clar. Lansată pentru societatea elitistă a vremii newyorkeze de către Arthur Baldwin Turnure, revista cuprindea diverse articole și știri despre scena socială. Ceea ce am apreciat dintotdeauna la istoricul acesteia a fost numărul impresionant de colaborări realizate cu unii dintre cei mai buni ilustratori și fotografi din lume. Revista Vogue este pioneră în ceea ce privește apariția modelelor afro-americane pe coperta unei reviste de modă. Bineînțeles, devenind deja o corporație, șefii Vogue ai vremii au orientat revista spre zona de frumusețe, etichetă și atitudine.

Declar și aici că îmi place Anna Wintour – editor – in – chief al Vogue, începând cu anul 1988, pentru atitudine, stil de conducere a celei mai importante reviste de modă din lume (chiar dacă astăzi cuprinde multe alte zone) și, de asemena, pentru prezență. Această doamnă poate fi încadrată fără nicio problemă în categoria – ICONS. 

E frumos ca la zece ani distanță de la preluarea funcției de redactor-șef de către Anne, m-am născut eu, iar la treizeci și doi ani distanță, am scris primul articol care include Vogue și pe dirijoarea acesteia. Două branduri mari, astăzi inderdependente. 

De unde am început, totuși? De multă vreme privesc în mediul online spectacolele oferite de Chanel, inclusiv modul de organizare al echipei. Recunosc că am început să fac căutări despre acest brand și istoricul lui abia după moartea regretatului Karl Lagerfeld. Am văzut interviuri cu el povestind despre ceea ce l-a propulsat în direcția industriei modei și a creației, în general. Vorbitor de patru limbi străine și un om cu o cultură vastă în ceea ce privește bunul-gust și creația –  Karl a reușit să mă impresioneze. Și uite așa, am aprofundat și mai mult subiectul. O colegă de facultate mi-a spus că are acasă o carte despre Coco Chanel, scrisă de Edmonde Charles-Roux. Imediat mi s-au aprins beculețele și am rugat-o să mi-o împrumute pe o perioadă nederminată. Am vrut să citesc cât mai multe, ca să pot afla exact de unde a început Chanel și cum a reușit ca acest brand să creeze o dinastie. Magazinul sărăcăcios de pălării lansat de către cele două surori Chanel a devenit astăzi unul dintre cele mai titrate branduri de modă, parfumuri, influență creativă din lume. Subiectul Chanel este însă rezervat unei discuții mai ample, discuție centrată într-un posibil viitor articol.

Mergând mai departe, am început să caut revistele importante din România. Am reușit să merg la o ședință foto profesionistă și să-i întâlnesc pe adepții domeniului – fotomodele, designeri, fotografi, editori ș.a. Atunci, după acea experință frapantă, mi-am zis că aș putea să adun toate resursele creative de care dispun și să-mi creez propriul meu laborator de creație, cu gândul că voi atinge performanța internațională, la un moment dat. 

Și uite așa, după nici câteva luni de la ideea Belle Art, astăzi, acest proiect stă în picioare vertiginos, evoluând treptat. Explicația impactului imediat al acestui proiect este pasiunea creatorilor din cadrul acestui proiect și visurile mărețe pe care le poartă fiecare. Pentru acesta, sunt mulțumit și fericit că ne-am apucat să construim ceva împreună.

Dacă ți-a plăcut, anunță-mă și hai să creăm ceva împreună!

„Vogue is still the stuff that many dreams are made of.”

Cornel, de la Belle Art. 

ig: https://www.instagram.com/cornel______side/

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish