Despre filozofie — @belleartmovement

Despre filozofie — @belleartmovement

de Andrei Neagu

Filozofia este singurul mijloc de a depăși condiția de muritor și chiar de a o transforma în nemurire.

Seneca

O primă teză îi este atribuită filozofiei. Prin urmare, cum se poate defini filozofia? Întrebarea însăși are conotații filozofice.

Rudimentar vorbind, filozofia este o concepție generală despre lume și viață. Totodată, ea reprezintă una dintre principalele forme de manifest ale spiritului uman, capturând atât funcția gândirii, precum și pe cea a investigației.

Filozofia își are rădăcinile bine înfipte în mitologie, în deosebi în cea greacă. Prin intermediul miturilor se încerca explicarea anumitor aspecte sau fenomene naturale, pe atunci considerate a fi controversate. Printre acestea, amintim cutremurul și fulgerul, cărora li se alătură marile întrebări legate de existența omului și a universului. Interpretările și răspunsurile pe care oamenii le găseau în legătură cu aceste mari dileme erau , de multe ori, nesatisfăcătoare.

De aici, putem deduce că studiul și aplicarea filozofiei în ceea ce noi numim cotidian facilitează atingerea anumitor țeluri, fie ele egoiste și subiective (referitoare la propria noastră persoană și, implicit, viață; ușurarea modului nostru de a trăi), fie obiective ( găsirea acelor răspunsuri care să mulțumească întreaga umanitate). Consider că țelul suprem al unei vieți omenești scăldate în filozofie constă în îmbinarea celor două categorii enunțate mai sus.

Cugetând la citatul oferit de Seneca, o serie de întrebări îmi traversează mintea: ce înseamnă, de fapt, să te supui condiției de muritor? Cum depășești această condiție? Ce presupune nemurirea?

Să fii condiționat din punct de vedere al duratei de viață este un aspect tipic, atribuit acelei tipologii de oameni care trăiesc doar pentru că s-au născut vii. Pe scurt, acesta se naște, trăiește și moare. Sfârșitul poveștii!

Dar cum poate fi depășită această condiționare? Simplu! Adăugând un sens vieții tale.

Ajungând și la ultima întrebare,  vom caracteriza nemurirea astfel:

Nemurirea este un ideal aproape imposibil de atins, soră a perfecțiunii și fiică a divinității. Aflată în contradicție totală cu moartea, cei mai mulți dintre noi nu realizează că, în povestea pe care noi o numim viață, personajul negativ nu este moartea, ci timpul.  El este cel ce ne înlătură din planul fizic al existenței, dar care are puterea și influența de a ne șterge cu totul din planul amintirilor.

Nemurirea nu presupune, deci, eliminarea factorului moarte. Să fii nemuritor înseamnă să nu fii uitat niciodată.

Filozofia este atât obiect de studiu, cât și unealtă în procesul cunoașterii. Filozofia este singurul mod prin care timpul aflat între naștere și moarte ar putea fi valorificat, în scopul atingerii acelei nemuriri spirituale spre care toți tânjim.

IG: https://www.instagram.com/andrei_neagu0/

IG: https://www.instagram.com/belleartmovement/

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish