EDWARD ANINARU: CINE SE AFLĂ ÎN SPATELE APARATULUI DE FOTOGRAFIAT? — @belleartmovement

EDWARD ANINARU: CINE SE AFLĂ ÎN SPATELE APARATULUI DE FOTOGRAFIAT? — @belleartmovement

editorial îngrijit de Alina Simu

Cine se află în spatele aparatului de fotografiat?

https://www.instagram.com/belleartmovement/

Petrecem ore în șir pe social media, iar de cele mai multe ori vedem unele poze și ne gândim admirativ câtă muncă o fi în spatele lor? Ei bine, dacă ești pasionat de fotografie sau dacă îndrăgești revistele de modă și lifestyle precum: Vogue, Elle, Cosmopolitan ș.a.m.d., s-ar putea să-l recunoști pe Edward Aninaru. Dacă am vrea să-l definim pe Edward Aninaru ar fi un lucru dificil, iar dacă ne axăm pe acele cuvinte din sfera profesională, am putea spune pe scurt că este un om cu creativitate infinită, care a reușit prin prisma talentului și a muncii să se ridice la nivelul internațional, însă noi nu vrem să prezentăm aceste aspecte bine cunoscute, vrem să îl cunoaștem pe artist, să aflăm acele dedesubturi personale, care tind să se piardă după ce apare faima.

1. Ca pentru orice artist, inspirația joacă un rol important în procesul creativ. Care este cea mai mare sursă de inspirație a ta? Ai o rutină care să te inducă în această stare?

„Nu știu dacă aș putea să pun degetul pe ceva și să spun că este adevărata sursă de inspirație. Cred că este un cumul de factori și mai ales de stări. Este greu să ai inspirație atunci când ești stresat, obosit sau când  trebuie să pregătești un proiect într-un timp record.  

Sunt situații când simți că ai o idee solidă, dar la un scurt research îți dai seama că acea idee s-a mai făcut sub diverse forme. Suntem influențați de multe ori fără să realizăm, sunt lucruri care ne-au plăcut sau marcat la un moment dat al vieții noastre și pe care încercăm să le prezentăm prin propriile filtre, conștienți sau nu. Uneori ne iese așa cum ne dorim, alteori nu. Este datoria noastră să experimentăm, să ne jucăm și să încercăm să venim cu rezolvări diferite ale unor situații. Sunt convins că e greu să inventezi roata în 2021, dar putem încerca să cernem, măcar puțin, aceste idei sau să încercăm să le punem o amprentă proprie.

Dacă am o rutină… în general lucrurile care mă scot din rutina de zi cu zi 🙂 Poate fi o plimbare, un pahar, o muzică bună, un fum sau de ce nu, o discuție cu oamenii în care am încredere și știu că rezonează cu mine. Îmi place să vorbesc despre idei și concepte, îmi place să discut cu oameni creativi, simt că sunt cele mai bune momente, iar ideile pur și simplu curg una după cealaltă. Nu de puține ori îmi înregistrez ideile pe telefon, am o bază de ‘idei’ destul de serioasă pe care o mai accesez din când în când.”

(Call me Mona Lisa
 https://edwardaninaru.com/Call-me-Mona-Lisa (sursă foto)

2. A existat un moment exact în care ți-ai dat seama că acesta este drumul pentru tine? Când a apărut această apropiere inseparabilă de fotografie? 

„Conștientizarea a venit în timp. La început simțeam că îmi place, mă simțeam atras de fotografie și tot ce vine din zona asta,  dar nu știam dacă va fi doar un alt hobby, o altă experiență sau chiar o să încep să iau lucrurile în serios și o să încep să trăiesc din asta. Am avut în jur oameni care au crezut în mine și care m-au susținut, sub diverse forme. 

Cu timpul, lucrând din ce în ce mai mult, lucurile au început să se așeze și să înțeleg că probabil, aceasta îmi este menirea. Sunt foarte bucuros și recunoscător pentru asta, chiar dacă am început să fac fotografie destul de târziu, când încă eram în derivă și nu știam pe ce drum să o iau. Viața mea s-a schimbat radical din acel moment, am început să fac ceea ce îmi plăcea atât de mult, să fac lumea din jurul meu fericită și nu în ultimul rând, să mă pot întreține din asta.”

 
(Vogue Cover; model Ua Maya)
https://edwardaninaru.com/Vogue-UA-Maya     (sursă foto) 

3. Vorbind de industrie, la un nivel înalt, cât de importante sunt tendințele? Câtă libertate creativă ți se oferă și cât de mult urmărești tu aceste tendințe atunci când plănuieși un shooting? 

„Dacă ne uităm la genurile fotografice unde tendințele contează, putem spune că au o importanță covârșitoare. Și nu mă refer aici doar la tendințele din zona de fashion sau beauty. Mă refer și la tendințele referitoare la genul de abordare al imaginilor, sau la partea de post-producție. Sunt foarte multe aspecte care trebuiesc luate în seama atunci când se pune un proiect cap la cap. 

Cât despre libertate creativă, aici e mult de discutat. Sunt anumite proiecte în care fotografului i se dă mână liberă, sau mă rog… suficientă libertate încât să poată lucra așa cum își dorește, cu oamenii pe care îi alege și pe concepte și idei proprii. Pe de altă parte, sunt proiectele în care tendițele, libertatea fotografului sau al oricărui alt membru din echipă sunt limitate iar clientul are controlul total. 

Este foarte important să fii la curent cu ce se întâmplă în jurul tău. Și nu mă refer aici numai la fotografie. Este important să știi ce muzică, ce artiști se ascultă, ce se poartă, ce filme, ce culori, ce fel de păr sau make-up este în trend, ce piese vestimentare și câte și mai câte. Și nu neapărat pentru a le folosi de fiecare dată, dar sunt momente (și nu putine) când vrei sa te ții departe de anumite trenduri. Nu orice este în trend trebuie să și rezoneze cu ce faci și cu tine automat, e bine să știi de ele și să le folosești dacă și atunci când este cazul.”

4. Care sunt pentru tine cele mai dificile puncte în realizarea „produsului finit”?

„Nu cred ca le-aș numi dificile, ci mai degrabă importante. Dificile pot deveni dacă nu se găsesc rezolvările necesare. 🙂 

Consider că unul din locurile foarte importante este de a înțelege scopul acestor imagini. Unde, cine și cum va folosi acea imagine în final, este extrem de important. Probabil la fel de important este să ai o echipă solidă care să susțină un asemenea proiect la un nivel cât mai ridicat. Felul în care transmiți mai departe dorința sau viziunea ta este un lucru important, la fel și felul în care se comportă lumea pe set. Un vibe bun si profesional poate ajuta mult mai mult decât alte aspecte menținoate anterior. Dacă oamenii se simt respectați și ascultați pe set,  lucrurile curg mai firesc și mai frumos, iar rezultatul este pe măsură.” 

(Goldie)
https://edwardaninaru.com/Goldie  (sursă foto)

5. Interacțiunea cu persoanele pe care le fotografiezi ți se pare un lucru dificil? Au existat momente în care modelul ți-a încurcat planurile artistice sau nu a fost de acord cu viziunea ta? 

„De cele mai multe ori nu este un lucru dificil, ba chiar din contră. Avem cazurile când lucram cu modele profesioniste, cărora nu trebuie decât sa le dai niște inidicații inițiale și apoi doar mici ajustări. Sunt cazurile în care lucrăm cu artiști, care trebuie să fie abordați diferit și nu de multe ori necesită mai multă atenție și îndrumări din partea ta și a echipei. 

Dar și aici depinde de ce imagine finală îți dorești să ai. Nu sunt puține cazurile în care indiferent cine este în fața camerei îi dau câteva indicații generale legate de mood, de ce văd eu și ce aș prefera să obțin ca rezultat final. Oamenii reacționează bine atunci când au încredere în tine, și consider că a-l face pe cel din fața camerei să aibă încredere în tine și echipa este foarte important pentru rezultatul final. 

Bineînteles că există și cazuri când persoana din fața camerei știe, sau crede ca știe mai bine decât oricine altcineva ce are de făcut. Ca fotograf, trebuie să fii conștient tot timpul ca tu vei fi răspunzător pentru imaginile finale și trebuie să te comporți ca atare.” 

6. Ai avut vreodată un moment în care ai vrut să renunți la tot? Din ce cauză și cum te-ai motivat să continui? 

„Să renunț la tot nu cred că am simțit vreodată, dar să am îndoieli asupra anumitor decizii, cu siguranță. Este firesc să avem momente în care nu suntem siguri de drumul ales, cu toții o facem, mai ales în situații delicate în care simțim că viața noastră depinde de o anumită decizie. 

Viața asta de freelancer vine cu multe bucurii, mulți oameni faini, pe care îi cunoști de-a lungul călătoriei, care te șlefuiesc și îți schimbă uneori chiar și traiectoria, multe locuri spectaculoase și nu de puține ori cu o anumită ‘faimă’. Dar de multe ori vine la pachet și cu incertitudi, cu momente în care nu știi dacă ai luat decizia corectă și dacă aceea decizie îți va afecta jobul, ziua, săptămâna sau restul vieții. 

Cei care aleg acest drum au o doză de inconștiență, de multe ori blamată de cei din jur, dar și aplaudată atunci când dă roade. 

Sunt oameni care preferă siguranța, un program de 5 zile pe săptămână la birou, un salariu fix, ceva săptămâni libere pe an și o pensie care să îi facă să simtă o anumită liniște și siguranță. 

Dar sunt și oameni care aleg riscul, aleg să facă proiecte care vin peste noapte și trebuie făcute în timp record, călătorii inoportune în locații nebune, experiențe, oameni și lucruri care te fac să îți amintești cu emoție. Satisfacția că munca ta este văzută și apreciată și de ce nu, oameni și vieți pe care la rândul tău le poți influența. Poate o imagine sa schimbe o viață? Pusă în contextul potrivit, categoric da! Sau nepotrivit, după caz ! 🙂

În orice parte te-ai afla și orice ai alege să faci vor fi momente de îndoială, vor fi momente în care te vei întreba dacă ai luat cea mai buna decizie și ce va urma. În final depinde de noi cum suntem, ce ne place și ce ne dorim de la viață. Nu este vreo variantă corectă sau greșită, noi le facem să pară așa. 

Sunt mulțumit și recunoscător cu ceea ce fac și simt că fotografia mi-a adus și îmi aduce satisfacții la care nu îndrăzneam să visez. Chiar și în zilele alea în care nu ne vine sa ne dăm jos din pat, pentru că toți le avem. Trebuie doar să conștientizăm lucrurile astea, și nu spun asta încercând sa mă dau pe mine drept exemplu, de departe nu aș fi cel mai bun.”

7. Ai proiecte personale pe care nu vrei să le faci cunoscute lumii? Dacă da, care este motivul? 

„Am proiecte personale pe care nu le fac cunoscute lumii, momentan, dar cu siguranță o voi face când vor fi gata de lansare. De obicei nu prea discut despre proiecte personale, foarte rar o fac și cu un număr restrâns de oameni. Nu neaparat din superstiție, dar de multe ori sunt proiecte care durează mult mai mult decât am plănuit inițial, sau care suportă transformări substanțiale derivate din ideea inițială, iar lumea nu trebuie și nu are de ce sa știe toate aspectele astea.” 

(Phoenix Magazine)
 https://edwardaninaru.com/Phoenix-mag (sursă foto)

8. Ne poți povesti câteva amintiri plăcute sau marcante legate de cariera ta?  

„M-am tot gandit ce si cum să raspund la întrebarea asta, și nu neaparat pentru că nu știu ce, dar sunt atât de multe… Atât de multe amintiri plăcute, atât de mulți oameni care m-au influențat și schimbat încât nu aș ști cu ce să încep și cu ce să închei. Sincer îți spun! Încă din primele momente am avut norocul să am în jurul meu oameni care au crezut în mine și care m-au ajutat atunci când a fost nevoie. Pentru că nu sunt puține momentele în care te găsești în derivă. Sunt oameni pe care i-am admirat cu mult timp înainte să știu că voi face vreodată fotografie și cu care am ajuns să lucrez, iar cu alții chiar să devin prieten. Sunt multe momente speciale de care îmi aduc aminte cu piele de găină și sunt nespus de bucuros, mândru și recunoscător pentru că am avut șansa să le trăiesc. 

Stiu că sunt un om norocos și mai știu că ăsta este abia începutul!”

Îi mulțumim lui Edward Aninaru pentru timpul pe care ni l-a rezervat și putem spune că ne mândrim știind că arta sa este recunoscută la nivel internațional, dar și că, în ciuda tuturor experiențelor triumfătoare ale carierei sale, nu a uitat că în spatele oricărui artist există un om și, bineînțeles, un trecut. 

Edward ONLINE:

Site: https://edwardaninaru.com/ 
Instagram: https://www.instagram.com/edward_aninaru/?hl=ro

Pe noi ne găsești aici:

https://www.instagram.com/belleartmovement/

https://www.facebook.com/belleartmovement

Share this post

Comments (3)

 • 7JjRQlHesvRJh Reply

  157900 585744I like this internet site so considerably, saved to favorites . 290072

  April 6, 2021 at 11:34
 • Homepage Reply

  … [Trackback]

  […] Informations on that Topic: youarebelleart.com/edward-aninaru-cine-se-afla-in-spatele-aparatului-de-fotografiat-belleartmovement/ […]

  April 6, 2021 at 11:34
 • sa gaming Reply

  150381 690765Some really nice stuff on this web web site , I like it. 366803

  May 24, 2021 at 11:34

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish