În jos pe Rue de Rivoli… — @belleartmovement

În jos pe Rue de Rivoli… — @belleartmovement

de Aurelia Spînu

Painting is poetry that is seen rather than felt, and poetry is painting that is felt rather than seen.

– Leonardo da Vinci
Edouard Cortes – Tower Saint – Jacques

Je suis le présage qui annonce l’effondrement du soleil et la collision des anneaux de Jupiter !

  Într-o sonoritate acerbă sunt aruncate vorbele unui cerșetor cazat în cel de-al patrulea arondisment al Parisului. Încerca să vândă cu disperare un teanc de ziare ude în colțuri, deasupra cărora stăteau întinse o Biblie Catolică și câteva chiștoace ce păreau ar fi aparținând mărcii Gitanes.

  Capturați în propriile lumi, privirile compatrioților săi alunecau în jur mai repede decât stropii de ploaie în inima garguilor. Un singur moment de atenție i-ar fi fost de ajuns, doar unul. În schimb, vitrinele se bucurau de cei mai atenți iriși ai Franței și de cele mai sincere ”je veux ça, mon amour”. Nu era loc pentru ziare bătute de vânt în tabloul acestor toalete elegante. 

  Domnii erau mult prea ocupați să-și țină soțiile galant la braț, iar doamnele umbrelele sau odraslele, după caz. Le auzeai strigătul șoptit către aceștia, se tenir droit, în timp ce brațul le era smucit subtil. Asta, bineînțeles, când nu erau ocupate să aprobe și să chicotească către spusele partenerilor, atât de absorbiți de propriul lor glas.

  Pașii mi se afundă și mai tare în perdeaua de apă a pavajului, întrebându-mă dacă mi-ar fi fost cu putință să-i reprezint pe venetici mai bine de-atât.

  Ce imagine brută se dezlănțuie înaintea-mi ochilor! În lumini de cupru, felinarele aprind orașul, pe când cerul se stinge concomitent, fără grabă. Se-mbujorează bolta cerească de rușine, defilând cu-n orizont în trandafiri rosé.

– De aici trebuie să-și fi cules buchetiera, socotesc eu, acel braț de broderie-n petale.

  Mereu am crezut că Parisul are ceva aparte, ceva melodios. Cumva, te întâmpină pe acordurile viorilor ascunse și vag îți poți da seama că, de fapt, îngerii îți cântă din pragul balcoanelor. În schimbări ritmice, tropotele caleștilor urmează cursul firesc al bulevardului, pe când restul pedestrașilor tulbură și mai tare tabloul în uleiul saturat de lumini și umbre. Soarele își mai amână plecarea puțin, clătindu-și încă o dată chipul în ochii parizienilor.

  În înalt, cei Patru Evangheliști păzesc orașul tacit. Un înger, un leu înaripat, un taur și un vultur, simbolizând, pe rând, Încarnarea Sa; curajul, monarhia; sacrificiul. Cel din urmă, vulturul, e considerat un semn al Ascensiunii, al calității divine, îndemnând pe creștini să privească spre eternitate fără frică, căci Uniunea este țelul final al călătoriei lor.

  Până și statuile își ascund privirile, de teamă ca nu cumva să dezvăluie prea mult din secretele orașului. O tăinuire veșnică ce ridică provocarea elucidării cripticului.

  Cinematograful Național Francez rulează povestea lui Pygmalion în seara asta. Ultima dată când am urmărit opera, eram în Irlanda, într-un voiaj alături de un violonist belgian, fugit de-acasă de gura unei soții guralive și a prea multor guri de hrănit. Alesese, deci, arta în detrimentul familiei. Decizie pe care nu o condamn, însă.

 Caut adânc în buzunarele paltonului și scot șase franci pe palma-mi udă: patru pentru bilet și doi pentru ziar. În definitiv, pe Galateea am mai văzut-o și înainte, dar în Paris se întâmplă multe și toate de seamă.

– Je suis le présage qui annonce l’effondrement du soleil et la collision des anneaux de Jupiter !

– Et je suis!, spun râzând. Un journal, s’il vous plaît!

  Se uita atent la mine, rămânând tăcut, însă. Răceala aerului îi balansă mâna într-un tremur fragil, iar eu îi las mărunțișul deasupra mucurilor de tutun.

  Privesc către titlu și zâmbesc la vederea unui cursiv „Bienvenue à Paris!”.  Pun rapid colile sub protecția umilă a hainei mele, continuându-mi calea în jos, spre ceea ce-a reprezentat marea Bastilie. Rămâne de văzut dacă, până la sfârșitul acestei călătorii, i mă voi alătura sau nu, în dulcea și ușoara postură a existenței decăzute.

– Paris, je suis à toi!

IG: https://www.instagram.com/spn.aurelia/

IG: https://www.instagram.com/belleartmovement/

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish