Omuleți în alb și negru: creativitate, nimic mai mult. — @belleartmovement

Omuleți în alb și negru: creativitate, nimic mai mult. — @belleartmovement

Editorial îngrijit de Teodora Anghel

Arta ne înconjoară pretutindeni, chiar dacă nu suntem mereu conștienți de asta. Alexandra Novac, cea care a dat viață Omuleților în alb și negru ne-a reamintit cât de importante sunt chiar și cele mai mici urme de creație sau creativitate.

1. Pentru început, spune-mi mai multe lucruri despre tine. Cine este persoana care creează toate aceste lucruri minunate?

Bună! În primul rând, mulțumesc pentru invitație! Mă numesc Alexandra Novac II, am 21 de ani de câteva zile-ncoace, sunt studentă în anul 3 la medicină și îmi plac plantele. Sunt și eu doar un om la fel ca toți ceilalți :).

2. Care a fost prima ta interacțiune cu lumea artei și ce îți doreai atunci? Consideri că acum ești într-un punct în care visai să ajungi? Hmm, prima mea interacțiune cu lumea artei… cred că toți suntem în interacțiune cu arta încă de când suntem mici, mă refer la desenele animate, proiectele de la grădi, felicitările hand-made de 8 martie pentru mame. Cred că arta e peste tot și suntem majoritatea în contact continuu cu ea. Și eu am început la fel ca toată lumea, cu soarele în colțul paginii și cu portretele ceva mai abstracte decât ale lui Picasso, iar de acolo am tot continuat să desenez oricând apucam, în timpul orelor, în metrou, pe mâini când n-aveam foi… Sincer, nu aveam neapărat vreun scop, doar îmi plăcea să desenez. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung să am o pagină de insta pe care oamenii chiar să o aprecieze, de magazin online nici nu mai zic :).

3. De la ce a plecat ideea paginii “omuletiinalbsinegru” și care a fost începutul proiectului tău?

Omuleții erau inițial mâzgălituri pe marginile caietelor mele. Am început să îi fac printr-a 12a când aveam de învățat o groază pentru admitere și nu-mi mai permitea timpul să stau să desenez ca lumea, așa că mai strecuram câte un omuleț prin caiete, usually veneau și cu mesaje încurajatoare în genul “n-ai să intri la facultate, ești varză“. La un moment dat am început să i le trimit unei prietene, i-au plăcut așa mult că m-a amenințat că își deschide ea pagină de insta cu ele dacă nu o fac eu.  Așa a apărut pagina, mă gândeam că vom fi doar eu și prietenii mei pe acolo, așa că am fost complet luată prin surprindere când am văzut că și alți oameni au început să o urmărească.  Sunt extrem de recunoscătoare atât tuturor celor care m-au împins să fac asta, cât și celor care mi-au oferit toată susținerea de atunci până acum pe social media! Mulțumesc!

4. Ce reprezintă arta pentru tine?

Asumându-mi că va suna clișeic, arta pentru mine este totul. Nu-mi pot imagina cum ar fi lumea fără ea… de la ambalaje de bomboane (pe care le și colecționez) la picturi în muzee și cărți de poezii, arta e peste tot și în toți. Cred că exprimarea artistică e cea mai sinceră formă prin care poți arăta cine ești și invers, prin care poți cu adevărat să vezi pe cineva.

5. Care/ Cine este cea mai mare inspirație pentru tine?

Cea mai mare inspirație pentru mine au fost, sunt și vor fi oamenii. Mi s-a părut întotdeauna foarte interesant cum de multe ori avem tendința de a crede că tot ceea ce simțim, ceea ce ni se întâmplă, sunt chestii complet unice prin care nu a mai trecut nimeni. Deși, poate ca pare idilic la prima vedere, e foarte ușor să începi să te simți singur și neînțeles în sentimentele astea. Cred că ce am vrut eu să fac a fost să arăt că nu suntem niciodată singuri cu adevărat, că există diferiți oameni care au trecut exact prin lucrurile astea și care înțeleg perfect cum te simți. Poate că acel gând care nu-ți da pace de 4 zile e același gând pe care doamna de la magazin l-a avut acum 20 de ani.

6. Postările tale sunt compuse atât din grafică, cât și din versuri, ceea ce mereu mă duce cu gândul la poezii scurte. Există în vreun carnețel și poezii scrise de tine?

Da, există, atât carnețelul cât și telefonul atunci când nu am pix și foaie la îndemână! E foarte useful să îți notezi toate ideile pe măsura ce-ți vin! Puteți încerca și voi, chiar e o experiență să prinzi așa gândul și să începi să tragi de el. Îmi amintesc, într-o noapte m-am trezit buimacă doar cu o idee în cap, așa că am luat și am scris-o rapid ca să o am de dimineață. Sigur că mi-a fost foarte greu a doua zi să mă prind ce voiam să zic acolo, dar odată ce am înțeles, mi-am dat seama că fusese o idee chiar bună! Ce vreau eu să spun este să scrieți orice gând, la orice oră, oricât de stupid pare!

7. Cum reușești să găsești motivația necesară pentru a continua? 

Cred că atunci când îți place ceea ce faci, motivația vine cam la pachet, sigur că sunt și perioade de artblock în care mai ai puțin și îți arzi toate caietele folosind lemnul din creioane, dar nu e bai, continui prin frustrare și desene urâte, iar eventual o să dispară! Cu toate astea, pentru mine, oamenii care îmi mai dau mesaje să îmi spună că se regăsesc în ceea ce fac și că s-au simțit înțeleși rămân principala sursă de motivație.

8. Există un proces anume care te ajută să îți sporești creativitatea sau totul vine de la sine?

De obicei îmi iau ideile fie din ceea ce mi s-a întâmplat mie sau prietenilor, sau auzite de pe stradă, așa că, să-mi închid telefonul cât timp sunt în metrou sau pe drum și doar să fiu prezentă acolo în moment e un super boost de creativitate. Simt că telefonul e principalul block în imaginație, nu prea-ți mai lasă loc de gânduri printre atâtea scroll-uri, așa că ar fi chiar constructiv să “mai lăsăm și noi telefonul ăla din mână”. Ce boomer sunt…

9. Ce le-ai spune celor care și-ar dori să plece pe același drum al creației, dar încă nu au acest curaj?

Ce mi-aș fi dorit eu să aud atunci când eram la început de drum este să nu te compari cu alți artiști. Știu că de multe ori e greu să nu o faci, dar e extrem de disruptiv și poate deveni foarte overwhelming, foarte rapid. Cred că cel mai important este să vă deschideți inima si să lăsați tot sufletul afară.

Omulețiînalbșinegru pe Instagram: https://www.instagram.com/omuletiinalbsinegru/

Belle Art Movement pe Instagram: https://www.instagram.com/belleartmovement/

Belle Art Movement pe Facebook: https://www.facebook.com/belleartmovement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish