Primitivo și Dulăul: de la Idee la Creație — @belleartmovement

Primitivo și Dulăul: de la Idee la Creație — @belleartmovement

editorial îngrijit de Teodora Anghe

l

Cel puțin o dată ai văzut în oceanul de postări de pe instagram o poză colorată cu un mesaj scurt. Posibil să îți fi atras atenția și de atunci să le urmărești postările cu mare drag. Pentru a cunoaște mai multe detalii despre planeta PLUMBAGO a celor doi artiști, Primitivo și Dulăul, le-am adresat câteva întrebări despre proiect, creație și inspirație.

https://www.instagram.com/belleartmovement/

1. Care este povestea din spatele proiectului “Primitivo și Dulăul”? 

Primitivo și Dulăul sunt doi: un scriitor și un ilustrator. Ne-am întâlnit prin Nord, într-o căsuță albă, bătută de vânt și plină cu prietenie. Ne-am povestit unul altuia zgomotul din cap și, deși ne exprimăm diferit, suntem pe aceeași lungime de undă: ba viitor, ba trecut, ba copilărie, ba bătrânețe, ba cum e, frate, cu viața și cu moartea astea? Primitivo pusese pe hârtie deja niște idei iar Dulăul se oferise să le dea culoare.

„Nu-i rău…”

„Ba arată chiar bine!”

„Ce zici, arătăm lumii?”

„…NU ȘTIU! DA!”

”Bine, după ce terminăm vinul ăsta!”

2. Ce înseamnă pentru voi acest proiect și ce vă propuneți să realizați prin intermediul lui?

Proiectul e, mai presus de toate, o exprimare a prieteniei noastre. Ne place că venim din lumi diferite cu muzică, cu poezie, cu filosofie, cu desen dar că ne leagă viziunea noastră despre lume. Ne place să râdem, ne place să povestim, să ne supărăm pe viață și apoi să o iubim. Nu am pornit la drum cu intenția de a schimba lumea, dimpotrivă, credem că e fascinantă așa cum este deja, ne inspiră, cu bune și cu rele. Ne dorim să punem pe hârtie ideile noastre și dacă cineva le vede și îi încurajează să vadă ziua și din altă perspectivă, ne considerăm eroi.

3. Unde vă găsiți inspirația?

Primitivo: Cred că inspirația noastră vine din little things. Acele lucruri mărunte care de fapt contează. O încurajare/un gând bun, un bad mood/o întrebare dificilă, o zi superbă/una rea..

Sau: Inspirația vine din cuvintele pe care am vrea să le auzim. Din răspunsuri care ar putea să existe.

Ai putea spune: scrisorile pe care le-așteptam, le-am trimis eu 🙂

Dulăul: Citim și ne gândim la istorie și mit, zei și legende pe care le regăsim în viața zilnică. E fascinant când realizezi că tot ce se întâmplă, s-a mai întâmplat, că același Soare a încălzit și oasele strămoșilor și că haosul lumii nu e chiar atât de tragic precum credem. Atunci cuvintele și liniile parcă vin de la sine.

4. Cum decurge procesul de creație? Există un anumit “ritual” pe care îl aveți fiecare pentru a crea?

Dulăul: Când citesc sau aud o idee de-a lui Primitivo, mi-o pun „la sertar” în cap și o las acolo destul de mult timp. Eu desenez de-ale mele, citesc benzi desenate, mă uit la seriale, mănânc cartofi prăjiți și pe parcurs îmi vine un detaliu, o idee, o culoare. După zile sau săptămâni, îmi amintesc de idee, mă așez la masă și dau frâu liber mâinii, nu stau pe gânduri mult, un desen e gata în 2-3 ore. Obiectivul proiectului este să experimentăm, mai ales cu riscul de a greși. Fiind amândoi perfecționiști în viața de zi cu zi, încercăm să fim nebuni măcar aici. Din nebunie vine inspirația.

5. Cum ați descrie această perioadă de când a luat naștere pagina Primitivo și Dulăul și până acum? 

Suntem impresionați de numărul urmăritorilor care așteaptă cu nerăbdare următoarea idee. Nu ne-am așteptat la asta când am postat prima idee din căsuța albă. Ne bucurăm! Sunt deja aproape doi ani de când lucrăm la acest proiect, am trecut de 170 de lucrări marca PșiD și ne bucurăm că mergem mai departe, mai ales că ideea inițială a fost să ne oprim la 100. 100 este prea puțin pentru a experimenta și a explora așa că nu avem un final în minte. În toată perioada asta ne-am distrat, ne-am jucat, am cântat, am desenat, am povestit la grătare, ne-am plimbat pe malul mării înconjurați de prieteni. Cel mai important este că acest proiect ne-a mobilizat să ne eliberăm de obesia perfecțiunii, să ne inspirăm unul pe altul și să punem ideile pe hârtie. Recomandăm tuturor să își propună un proiect și, săptămânal, să adauge la el. The Eliberează!

6. Ce reprezintă arta pentru voi?

E un loc de întâlnire undeva între sufletele noastre.

Sunt idei pe care am vrea să le spunem cumva și dacă le-am spune într-un mod concret, și-ar pierde din valoare. E frumos când poți să mai adaugi câteva cuvinte fără să le rostești. Și asta e continuarea pe care o face ilustrația. Un fel de “2nd half” în mintea fiecăruia, în codul personal al percepției.

Ai simțit vreodată că nu poți explica perfect o stare? Dar ea e acolo și te face să simți ceva, să înțelegi ceva.

7. Se bucură Primitivo și Dulăul de șederea lor pe PLUMBAGO? 

E frumos pe planeta PLUMBAGO! Miroase a cerneală și culori digitale. Stăm calmi pe ea că e plată, nu alunecăm și Pâmântul se vede cu telescopul, la orizont. Așteptăm cu interes mesajele de la zei să le punem pe scenă… Ce să mai… E viață bună, mulțumim pentru întrebare!

8. Ce le-ați spune celor care și-ar dori să plece pe același drum al creației, dar încă nu au acest curaj?

Savurează un pahar de vin și fii absolut convins că există străini care chiar acum așteaptă cu sufletul la gură ideea ta.

Primitivo și Dulăul pe Instagram: https://www.instagram.com/primitivosidulaul/

Belle Art Movement pe Instagram: https://www.instagram.com/belleartmovement/

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish