Revival – un artist subtil — @belleartmovement

Revival – un artist subtil — @belleartmovement

de Aurelia Spînu & Diana Rîmbu

V-am obişnuit ca în colaborările noastre să vă prezentăm personalități din lumea artei care se află, mai mult sau mai puțin, la început de drum în ceea ce privește afirmarea lor la scară largă. Astăzi facem cunoştință cu un artist cu un palmares impresionant, om a cărui muncă a întâlnit privirea unui public nu întotdeauna prietenos, dar a cărui pasiune pentru artă a rămas aceeași.

Diana Rîmbu este unul dintre cele mai colorate personaje cu care am avut onoarea să lucrez, o prezență solară ale cărei lucrări au aprins fitilul curiozității în ceea ce mă privește. Atunci când nu studiază dreptul și arhitectura, Diana obișnuiește să picteze, așa cum spune și ea, nu ca un hobby, ci mai mult ca un stil de viață.

Natura îi este muză, iar inima Neamțului a ajuns în lucrările ei pe ascuns. Și-a păstrat acel soi de inocență, o ramură a copilăriei pe care o fructifică pe cât de mult din pensulă. În cele ce vor urma, veți vedea că alături de aceste motive, mitologia, filosofia și magia se contopesc de asemenea pe planșă, îmbinând printre ele credința și misticismul.  

    Consider că totul este magic, nu degeaba există miracolele, doar că din cauza diverșilor factori peste care dăm și cu care ne confruntăm de-a lungul vieții, ajungem să ne închidem mintea și uneori chiar sufletul în sinea noastră, într-o lume proprie aflată cu spatele către această bucățică minunată din viață.

De altfel, Diana ilustrează diferite capitole și trăiri ale omului într-un substrat poetic, melodios chiar. Viața este, așadar, marele act creator în concepția sa, cel mai de preț tablou, pictat în cele mai sincere culori.

Arta, pentru aceia dintre noi care au ochi să vadă, poate fi întâlnită sub orice formă și orice împrejurare, de la modul în care petalele unei flori se deschid dimineața și se închid la asfințit, până la creațiile marilor artiști, oricare ar fi natura acestora. (…) Visul meu este ca prin arta pe care o creez, fie aceasta întâlnită sub forma picturii, arhitecturii sau chiar prin felul meu de a fi, să alin sufletele, să iau durerile și să le arăt luminița de la capătul tunelului, tuturor acelora care intră în contact cu ea.

Îndrăznesc să caut un motiv în spatele manifestărilor sale artistice. Răspunsul este, însă, pe măsura curiozității mele. Diana susține că fiecare dintre noi poartă o lumină interioară pe care încercăm din răsputeri să o găsim. Greșeala este comisă în momentul în care încercăm să privim altundeva în afară de propria persoană, să găsim o soluție în adevărul altora: oamenii sunt precum stelele, fiecare poartă în suflet lumina și culorile Universului, atât de frumoase și totuși atât de fine; uneori acestea abia de pot fi remarcate, dar un lucru este cert, mereu se vor regăsi în interiorul lor, al nostru, al tuturor.

            REVIVAL   

V-am menționat mai devreme că tânăra noastră artistă a avut deja ocazia să își expună lucrările în cadrul unui vernisaj organizat la Galeria Import în iunie 2019. Seria de picturi, denumită generic REVIVAL, conține 20 de tablouri distincte, tablouri care, deși la o primă vedere, par foarte diferite, ele se completează perfect, exact ca într-un puzzle. Fiecare lucrare are la bază o poveste individuală, însă împreună, ele reîntregesc mitul păsării pheonix, mit care are în centru această pasăre măreață, supusă fiind unei transformări complete, tocmai pentru a putea atinge o stare superioară. Procesul transformării a fost unul complex,  presărat cu probe și încercări menite să scoată la suprafață adevărul. Iubirea și durerea sunt cele ce au făcut posibilă reîncarnarea păsării din propria-i cenușă.

Metaforă a spiritului uman, pasărea ghidează publicul printr-un tumult de sentimente și stări, adevăruri personale, probleme, bucurii, dar și realizări de ordin filozofic. Chiar și în cele mai grele momente, cu puțină iubire, credință și curaj, dar și cu un strop de nebunie, imposibilul devine posibil.   

Prima iubire și primul vernisaj nu se uită niciodată. Cel dintâi contact cu publicul a venit la pachet cu o serie de emoții, preponderent constructive și cu multă dragoste față de cei ce s-au arătat interesați de micul colțișor al Dianei. De la familie și prieteni, până la străini veniți din Noua Zeelandă, cu toții au schimbat idei, păreri, energii și povești de viață. Aceasta a fost menirea artei de la bun început, anume să scoată la suprafață acel ceva special din noi înșine, ceva pe care-l avem în posesie, dar de care nu suntem conștienți pe deplin.

Vom ajunge la concluzia că fiecare pereche de ochi va vedea o parte din el dincolo de acele rame, în funcție de conjuncturile în care a luat parte. Accentul a fost pus pe propria percepere, iar invitații au fost îndemnați să privească dincolo de plăcuțele care denumeau cu exactitate elementul prezent în imagine. Interpretările difereau de la individ la individ, însă în finalul vernisajului, fiecare persoană fusese părtașă la efectul REVIVAL, iar acest lucru va rămâne etern în amintirea lor.

    Magie veche

Old Magic, Diana Rîmbu

 

And Lo! The gesdin shining stands

With crystal branches in the golden sands,

In this immortal garden stands the Tree,

With trunk of gold, and beautiful to see,

Beside a sacred fount of tree is placed,

With emeralds and unknown gems is graced.

Ishtar and Izdubar: The Epic of Babylon

Una dintre lucrările reprezentative pentru REVIVAL este Magie Veche (Old Magic). Aceasta prezintă necesitatea unui moment de respiro în viața noastră, un moment de introspecție. Adesea suntem prinși în graba de zi cu zi, încât uităm să mai comunicăm cu Natura sau cu noi înșine. Să ne aerisim mintea și sufletul, să ne oferim un moment de meditație, de contemplare, de simplă existență.

Restul lucrărilor sunt cel puțin la fel de promițătoare ca aceasta, abordând acele teme de origine naturistă de care vă menționam mai devreme. Dintre acestea, amintim Suflete pereche, Infinit, Miracol, Asfințit, Liniște și seninătate.  

Galeria Import a fost doar începutul pentru artistă, urmând și alte vernisaje în cadrul Academiei Oamenilor de Știință și în cadrul Bienalei de Artă din Brașov – Hronicon / Bienala Albastră. Diana a primit, printre altele, aprecierea reprezentanților Ambasadei Mexicului în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Morților.

Gates of Heaven este următoarea colecție ce are să cunoască privirile curioase ale publicului, într-un vernisaj ce, inițial, trebuia să aibă loc în luna noiembrie a acestui an, însă, din cauza pandemiei, activitatea a fost contramandată.  Deocamdată nu există o nouă dată oficială a evenimentului. Cu toate acestea, mai există o șansă să-i studiați tablourile Dianei, iar pentru aceia dintre voi care sunt interesați, vă comunicăm că aceasta își va prezenta o parte din muncă în cadrul următoareo ediții a Nopții Muzeelor 2020.

În final, vă lăsăm unul dintre proverbele preferate ale Dianei Rîmbu, împreună cu îndemnul acesteia:

N-aduce anul ce aduce ceasul, când norocu-și schimbă pasul.

Bucurați-vă mai mult de viață, atât de momentele sale bune, cât și de cele rele, căci nu se știe niciodată dacă o  veți mai putea face vreodată!

IG: https://www.instagram.com/rimbudiana/

IG: https://www.instagram.com/spn.aurelia/

IG: https://www.instagram.com/belleartmovement/

Share this post

Comment (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish