Scrisoare către Lună — @belleartmovement

Scrisoare către Lună — @belleartmovement

de Alina Simu

Lună aruncată într-o baltă de pe o bucată de asflat, încinsă de lumina reflectorului stradal, te strecori peste un bloc să ne privești, pe noi adolescenții pierduți prin parc. Aprindem țigări și le stingem fumul în plămâni, uneori pierzându-l printr-o tuse seacă. Tuse seacă. Mai departe de noi, sub scândurile unei bănci vechi, un bătrânel, îmbrăcat într-o geacă de iarnă într-o noapte toridă de vară, aude tusea seacă și se miră că nu e a lui. Sub el sunt niște cartoane și la cap o pungă în care se află toate lucrurile pe care le deține. Cum ajungi în punctul ăsta? Cum este posibil să existe oameni atât de bogați cât să nu-și poată cheltui averea în anii pe care îi mai au de trăit, și în același timp, să existe milioane de exemplare trase la indigo ale bătrânelului?

Lună cusută cu ață argintie, cum veghezi tu atât casele în care pruncii dorm în pătuț cu mămicile lor, dar și casele în care mămicile sunt trântite la pământ și zdrobite de pumnii puternici ai acelor pe care îi numesc bărbați. Cum se uită spre tine copiii, care cred în dorințe, dar la fel se uită și cei îngroziți de întuneric și caută o fărâmă de comfort.

Lună, astăzi necrestată de nicio umbră, îngheți deasupra unei străzi aglomerate. Ieșirea unui club poposește la jumătatea străzii. Fete cu picioare infinite, dezbrăcate sau îmbrăcate de brațele prietenilor, zâmbesc, ascultând fie liniștea șoselei, fie vreo șoaptă de dragoste. Prin spate ies oamenii importanți, cu banii încasați, cu mașina parcată, așteptând să fie călărită haotic până în fața casei cu etaj. Se miră și luna când o asemenea cursă nu sfârșește print-o bușire cu vreun tânăr obosit de livrat mâncare ca să strângă și el câțiva bani de buzunar, conducând o mașină și mai obosită.

Poate de aia Luna se arată plină o dată pe lună. În restul timpului încearcă să-și ferească ochii cât mai mult de cele ce se întâmplă. Mi-aș dori doar să tragă cu coada ochiului către fereastra mea sau unde m-oi afla, doar cât să mă zărească, să nu uite de existența mea, așa cum eu o caut în fiecare ungher al cerului în toate nopțile vieții mele.   

IG: https://www.instagram.com/alina_bbhm/

IG: https://www.instagram.com/belleartmovement/

EN: https://youarebelleart.com/2020/08/06/letter-to-the-moon-belleartmovement-english-version/

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish