Shadow Work: Cine ești când nu-ți spune nimeni cum să fii? — @belleartmovement

Shadow Work: Cine ești când nu-ți spune nimeni cum să fii? — @belleartmovement

de Alina Simu

De câte ori, când erai copil, nu ți s-a spus, poate de mama sau de profesoară, să nu te mai comporți într-un anumit fel pentru că nu este frumos? De câte ori ai fost pedepsit și ți s-a spus să te gândești la ce ai făcut? Ca orice om, probabil ai fost educat de orice adult, care a avut un rol important în viața ta. Aceștia au încercat să-ți prezinte lucrurile acceptate în societate, având în plan să ajungi un membru venerat al acesteia.

Termenul de „umbră” este folosit în psihologie pentru tot ceea ce nu suntem conștienți când vine vorba de propria persoană. Această umbră ne urmărește în fiecare zi, dormim și mâncăm cu ea, fără să conștientizăm măcar că există. Dar ce este? Numele termenului pare diabolic, deși nu este. Am evocat motivul copilăriei deoarece, această umbră începe să se construiască în interiorul nostru din cauza acestor mustrări pe baza cărora ne creăm caracterul.

Depinzând de părinți sau de adulții cu autoritate, încercăm să fim ceea ce vor ei pentru că vrem să le facem pe plac și doarece știm că nu avem încotro. Ne reprimăm emoțiile adevărate, indiferent dacă sunt pozitive sau negative. De exemplu, o fată, care se naște vorbăreața, curioasă și cu un spirit argumentativ poate să crească drept o femeie supusă și tăcută doarece părinții ei îi spun că o fată ar trebuie să stea la locul ei, să fie frumoasă și elegantă, și mai puțin auzită.

Suntem obișnuiți să reacționăm, luând în considerare felul în care celelalte persoane ar vrea să reacționăm, dar uneori avem scăpări. Facem și spunem unele lucruri de care ne întrebăm mai târziu, de ce se întâmplă asta, de ce simt asta? Acesta este primul pas pe care îl putem face când vrem să lucrăm cu umbra noastră.

Shadow work se referă la înțelegerea de sine, a sinelui reprimat, pe care nu îl expunem conștient pentru că nici nu știm că există. De cele mai multe ori, calitatea sau cusurul cuiva care ne agasează este ceea ce încercăm să reprimăm. Prin urmare, proiectăm în alte persoane, umbra noastră. Nu există un ghid de shadow working, pentru că toți suntem diferiți, dar există câteva metode propuse de Carl Jung, cel care a și introdus acestă teorie.

În primul rând, trebuie să ne observăm de aproape în momentele în care reacționăm. Trebuie să îi studiem și pe cei care ne înfurie. În al doilea rând, trebuie să începem un monolog interior sau unul cu voce tare, în ciuda percepției că doar nebunii fac asta. Ca să înțelegem, trebuie să comunicăm, acest lucru se aplică și când vine vorba de noi. Odată ce identificăm și pricepem ce se află în umbra noastră, începem să ne acceptăm în totalitate, începem să îi înțelegem și pe ceilalți mai bine, fără să fim orbți de noi înșine. Vrem să aflăm adevărurile pe care le ascunde planeta, vrem să ştim despre tot ceea ce ne înconjoară şi vrem să înţelegem oamenii mai bine. Atunci, trebuie să porneşti de la tine şi să întrebi.

Deci, ce ascunde umbra ta?    

https://www.instagram.com/belleartmovement/

https://www.instagram.com/alina_bbhm/

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


en_USEnglish